Néprajz a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményben

Hajdu Ildikó

Néprajz a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményben

1989–2020

INTÉZMÉNY- ÉS GYŰJTEMÉNYTÖRTÉNETI ÖSSZEFOGLALÁS

„Csak annyi a kívánságom, hogy ez a kis múzeum maradjon együtt. Legyen Bereczki Imre Múzeum. Kerítsék körül.” – Bereczki Imréné szóbeli végrendelete.

Bereczki Imre 1912. február 11-én született Dévaványán. Rendszeresen gyűjtötte a „muzeális értékű holmikat”, idővel a saját gyűjteménye számára. Gyűjtötte az 1848-as hagyományokat, 1950-től, mint Békés megye népművészeti felelőse népi táncokat filmezett, népművészeti kiállítást rendezett. Dévaványán és környékén, hosszú évtizedeken keresztül gyűjtött, kutatott az itt élt és itt élő emberek kultúrája után. Jelentős régészti gyűjteményt hozott létre. Dolgozott együtt az akadémia régészeivel, az ő leletbejelentése alapján kezdődött el többek között a köleshalmi domb régészti feltárása. Még életében megnyílt az érdeklődők előtt egy kis kiállítás, de azt, hogy a gyűjtemény méltó helyre került, már sajnos nem érhette meg – 1997-ben meghalt.

1987. február 9-én Szabó Ferenc megyei múzeumigazgató, Grin Igor igazgatóhelyettes, mint tanúk előtt jött létre Dr. Bereczki Imre és az akkori községi tanács között az adásvételi szerződés, mely szerint„a gyűjtemény a jelenlegi helyén marad. A Nagyközségi Tanács gondoskodik a házingatlannak a műszaki szakvéleményben foglaltak szerinti felújításáról. A megvásárlást követően a vevő folyamatosan gondoskodik annak rendezéséről, közművelődési, tudományos hasznosításáról. E feladatok elvégzésével az eladót bízza meg mindaddig, míg e munkák végzésére egészségi állapota képessé teszi. A közgyűjteményre vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzését, a közgyűjteményben végzendő szakmai feladatok kijelölését a fenntartó egyetértésével a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága végzi.”

Életének utolsó éveiben Dr. Bereczki Imre segítségre talált. A Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, és Dévaványa Város Önkormányzata Képviselőtestületének pozitív hozzáállásával, támogatásával már sem szakmailag, sem anyagi támogatás terén nem érezhette magát egyedül. Még Tanár úr életében megnyílhatott egy néprajzi és régészeti kiállítás. 1999-ben elkezdődött a néprajzi tárgyi, adattári anyag leltározása a Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajzos hallgatóinak közreműködésével.

A Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény működési engedélyét 2000. április 14-én kapta meg, s az impozáns múzeumi épület egy helyi illetőségű szponzor, a dévaványai vállalkozók és a város önkormányzatának anyagi segítségével véglegesen 2000. augusztus 17-én megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A helytörténeti gyűjtemény kezeli a Bereczki Imre által összegyűjtött anyagot és nevéhez híven Dévaványa történetével és kulturális életével kapcsolatos emlékeket gyűjt, őriz, bemutat.

A Múzeumpártoló Közhasznú Közalapítvány – szintén 2000-ben – Bereczki Imre hagyatékából jött létre, célja: a településünk helytörténetének feltárása, megismertetése; szellemi, tárgyi hagyományainak ápolása, gyűjtése; kulturális értékeink kiadványokban való megjelentetése, mindezek elősegítésére pályázatok kiírása pályaművek elbírálása, díjazása. A gyűjtemény munkájában rendszeresen résztvevő, az azt segítő múzeumpártolók és adományozók tevékenységének anyagi, erkölcsi elismerése. Az alapítvány által szponzorált „Kincseink” család és helytörténeti kiadványnak 2015-ben jelent meg a 7. kötete.

A múzeum a szintén 2000-ben újjáalakult Dévaványai Múzeumbarátok Köre civilszervezettel közösen évente több alkalommal szervez szakmai, kulturális és szabadidős programokat az érdeklődők számára. Az oktatási intézményekkel való együttműködés eredményeként sok fiatal is látogatja az intézményt óvodás kortól a középiskolásig. Tartunk múzeumi órákat, kézműves foglalkozásokat, illetve nyáron a civilszervezetünk tematikus „múzeumi” gyermektáborának adunk helyet

ERŐFORRÁS-ELEMZÉS, SZAKALKALMAZOTTAK

A gyűjtemény méretéből adódóan a dolgozói létszám is alacsony. Négy fő állandó státusszal rendelkezik. Állandó munkatársaink közül egy személy szakalkalmazott, néprajzos. További egy fő történész megbízási szerződés szerint a jelentős levéltári anyag feldolgozását, leltározását végzi heti 8 órában. Ezen kívül még egy fő (szerkesztő-informatikus) vesz részt aktívan a fotóanyag digitalizálásában, további egy fő adminisztrátori munkakört tölt be. Intézményünkre települési szinten gyakran hárulnak közművelődési feladatok is, melyeket közösen, a feladatokat elosztva oldunk meg.

INFRASTRUKTURÁLIS HELYZET

A 2000-ben megnyílt intézmény egy 1896-os építésű kereskedőházban kapott helyet. Azonban a felújításnak, illetve a már azt megelőző rendszeres használatnak köszönhetően, kielégíti a színvonalas intézményi működés támasztotta igényeket. Akadálymentesített épület.

2003-ban pályázati támogatásból elkészült a kiszolgáló, raktárépület és nyitott szín, a település minden korosztálya számára kulturált színteret biztosít a múzeum udvara, épületegysége. A Széchenyi Terv, valamint a Nemzeti Örökség programja keretében a turisztikai célelőirányzatból nyújtott támogatásból valósult meg.

2012. február 11-én a gyűjtemény névadója születésének 100. évfordulója alkalmából, tudományos munkájának megbecsüléseként, a 2000 óta szinte üresen álló egykori lakóházában megnyílt a Mesterségek Háza kiállítóhely. A régi épület várt felújítása 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kezdődhetett meg.

GYŰJTEMÉNYI ADATOK

A gyűjtemény 2000-ben jött létre, de 2015-től új működési engedéllyel rendelkezik – azóta egyetlen nyílt gyűjtőköre a néprajz. Agrártörténet és történet gyűjtőköre lezárásra került. A régészeti gyűjtemény 2000 óta lezárt, leltározott tárgyak száma összesen 13.008 darab, Bereczki Imre tudományos értékű munkájának eredménye.

A néprajzi tárgyi gyűjtemény 3.385 db-ból áll. Nagy része a 2000. év előtt létrejött Bereczki-hagyaték, családi darabok, de az elmúlt évek során a lakosság adományaiból, és gyűjtések révén is gyarapodott az állomány. Bereczki Imre összegyűjtötte az egykori dévaványai fényképészek hagyatékának egy részét, valamint ő maga is készített fotókat. Az évek alatt az adományok, valamint gyűjtések általi gyarapodás eredményeként a fotótár 3698 db, az üvegnegatív gyűjtemény 29.767 darabból áll.

Az adattári gyűjtemény 3.702 leltározott tételből áll, amely egyrészt a múzeumalapító gyűjtéseit, tanulmányait, dolgozatait, illetve az általa szakkör formájában működő gyermek és felnőtt csoportok gyűjtéseit, másrészt az azóta folytatott gyűjtések eredményeit, beérkezett helytörténeti jellegű dolgozatokat foglalja magában. Leváltár, történeti dokumentum gyűjtemény 14.424 db (lásd 6. pont).

NYILVÁNTARTÁSI, DIGITALIZÁLÁSI HELYZET

A gyűjteményi egységek leltározása folyamatos, a számítógépes feldolgozásuk szintén. Saját leltározási programmal nem rendelkezik intézményünk, hagyományos fotóval ellátott word dokumentumokat, kartonokat rendelünk a leltározott tárgyakhoz, amely a leltárkönyv mellett őrzi az hozzájuk kapcsolható információkat.

ARCHÍVUMI, KÖNYVTÁRI GYŰJTEMÉNYEK

A gyűjteményben elkülönítve nyilvános magánlevéltár, szaklevéltár (jogi státusza nem tisztázott) egység található. Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény Levéltára.[1] Nem önálló, az országos rendszerben külön nem nyilvántartott. A Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény raktári anyagának történeti tárgyi, néprajzi tárgyi, történeti fényképtár, néprajzi adattár melletti komplex történeti dokumentum-gyűjteménye. Rendezésével megbízási szerződés alapján 1 fő történész-helytörténész foglalkozik 2015 óta folyamatosan.

Rendezettség jelenlegi helyzete: selejtezése megtörtént. A dokumentumok azonosítása és megfelelő tárolásának kialakítása folyamatban van. Leltározása, a levéltári struktúra kialakítása és az ehhez igazodó levéltári és raktári jelzet megadása lesz a következő lépés.

A történeti dokumentum-gyűjtemény összetétele

  • Levéltári Dokumentum-gyűjtemény
  • Bereczki-levelek
  • Folyóirattár
  • Muzeális Értékű Könyvgyűjtemény
  • Térképtár
  • Kézirattár és Történeti Képeslaptár
  • Kataszteri Birtokívek Gyűjteménye

Gyarapodásuk lezárt. Kialakulása: dr. Bereczki Imre (1912-1997) dévaványai néprajzkutató, helytörténész, múzeumalapító, régészeti leletmentő, Sárrét-kutató leletmentő- és gyűjtőmunkája során állt össze a gyűjtemény, amely egy részének ő maga iratképzője is volt. A gyűjtemény ezen részének fondszerkezetét az általa kialakítottban meghagytuk, más részeinél az MNL OL főigazgatója által kiadott és az általános levéltártanban foglalt irányelvek a rendezés alapelvei, igazodva a gyűjtemény iratainak tartalmához.

A történeti dokumentum-gyűjtemény egységeinek tartalma

  • Levéltári Dokumentum-gyűjtemény: A dévaványai városháza padlásáról dr. Bereczki Imre által megmentett levéltári jellegű iratok 1686-tól az 1970-es évekig, részben eredeti, ép és sérült viaszpecsétekkel ellátottak. Ismeretlen darabszám. Emellett egyházi anyakönyvek fénymásolatban, polgári anyakönyvek részben. Protocollumok, kataszteri telekkönyv, várostörténeti és városi gazdaságtörténeti iratok, zömük az 1700-1800-as évekből származik. Állapotuk: részben sérült, vízfoltos, mállott, egér- és rovarrágások, erősen szennyezett, több restaurálásra szorul, elenyésző részben restaurált, kis részben kutatásra állapotuk miatt nem kiadhatók.
  • Bereczki-levelek: A dr. Bereczki Imre által folytatott teljes levelezés 1933-1997 között. 1948-tól általa, évfolyamonként különválasztott, érkezett és kapott alfondokra osztott levelezése ismerőseivel, családtagjaival, valamint a korszak országosan ismert múzeumigazgatóival, államtitkáraival vagy minisztériumi munkatársaival, néprajzi, történeti kutatóival (pl. Beck Zoltán, Tábori György, Gazdapusztai Gyula, Párducz Mihály, Ortutay Gyula, Benda Kálmán, stb.). Magánjellegű és hivatalos levelek, ismeretlen összes darabszám. Állapotuk: kiváló.
  • Folyóirattár: Digitális leltárban való összesítése megtörtént. Összes darabszám: 866, mellette kivágott, ismeretlen darabszámú újságcikkek. Részben helytörténeti, részben általános, történeti, régészeti néprajzi jellegű. Állapotuk: kiváló.
  • Muzeális Értékű Könyvgyűjtemény: Ismeretlen összes darabszámú könyv 1608-1985 között kiadott könyvekből áll. Vegyes tartalmú, könyvtári ETO-rendszer alapján rendezett, nem összesített. Állapotuk: ép, sérült ép, és töredékes könyvek, részben kutatásra nem kiadhatók.
  • Térképtár: Ismeretlen darabszámú, tárolásában nem megoldott, dr. Bereczki Imre által készített, dr. Bereczki Imre által készített félbehagyott, nyomdai, levéltári fotómásolatban levő térképek. Dévaványa, Dévaványa és környéke, valamint egyéb országos térképek. Állapotuk: kiváló és restaurálásra szoruló.
  • Kézirattár és Történeti Képeslaptár: Ismeretlen darabszámú kéziratokból áll. dr. Bereczki Imre, dévaványai lakosok visszaemlékezései, dévaványai születésű más településen lakó személyek visszaemlékezései. 52 db helytörténeti jellegű képeslap és ismeretlen darabszámú, 1945 előtti képeslapok gyűjteménye. Állapotuk: kiváló.
  • Kataszteri Birtokívek Gyűjteménye: Ismeretlen darabszámú, eredeti, a városháza padlásáról származó 1945 előtti kataszteri birtokívek. Állapotuk: részben kiváló, részben sérült. Ismeretlen összes darabszám, hozzávetőlegesen 10.000 fölötti.

A digitalizálás a rendezéssel párhuzamosan folyik. Jelenleg töredéke digitalizált, online nem hozzáférhető. Kutathatóság: a gyűjtemény előzetes egyeztetés alapján bárki számára szabadon kutatható, a megfelelő módszerrel fényképezhető és másolat is kérhető az egyes elemekről.

Publikálás részben a helyi lapban (Dévaványai Hírlap), részben elektronikus felületen, könyvtervezetben, könyvben történik.

KIADVÁNYOK

A múzeumnak önálló kiadványai nincsenek. Háttérintézményként viszont, a szerkesztési munkák felvállalásával, a Múzeumpártoló Közhasznú Közalapítvány neve alatt a Kincseink sorozatnak hét kötete jelent meg az elmúlt években, ezekben dévaványai családok története, mesterek visszaemlékezései, életutak olvashatók, gazdag helytörténeti információkhoz juthat általuk az olvasó.

ÁLLANDÓ KÁLLÍTÁSOK, JELENTŐSEBB IDŐSZAKI TÁRLATOK

A múzeum fennállása óta néhány 5-10 évig meglévő állandó kiállítás volt látogatható. A megnyitáskor egy összetett helytörténeti – régészeti – pásztorkodást bemutató tárlat fogadta a betérőket. Az „Ősök emléke kísért…” című állandó néprajzi kiállítás 2005-ben nyílt, a ’házba’ vezette be a látogatót – a vetett ágyak, a kemence és a szövőszék, illetve a konyha eszközei a száz évvel ezelőtti ványai, sárréti életmódot idézte elénk.

A 2006 augusztusában nyílt „Ványai évezredek” című állandó régészeti kiállításon megtekinthetőek voltak az egykor itt élő népek, többek között a Körös-kultúra, az alföldi-vonaldíszes, a tiszai-kultúra, a tiszapolgári kultúra, a péceli kultúra tárgyi emlékei. 2018-ban a történeti dokumentum gyűjteményt alapul véve nyílt meg a „Fejezetek Dévaványa történetéből – a hódoltság korától az I. világháborúig” című tárlat.

Mindezek mellett évente több – 1-8 hónapig látogatható – időszakos kiállítás is megrendezésre került a múzeum saját, illetve alkotók, gyűjtők anyagából. Bemutatkoztak az elmúlt években többek között kézművesek, viseletkészítők, bentlakásos intézmények lakói, ványai és elszármazott amatőr festőművészek.

Mesterségek Háza címmel 2012-ben – születésének 100. évfordulója alkalmából – állandó kiállítás nyílt a dr. Bereczki Imre múzeumalapító egykori lakóházában. A cipész, szabó, kötélgyártó, kerékgyártó és kovácsműhelyek, kender és len feldolgozást bemutató kiállítás az egykori ványai mestereknek állítanak emléket. A kiállítóhely előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

INTÉZMÉNYI KÜLDETÉS, PROJEKTEK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK, JÖVŐKÉP

Intézményünk a kis város közösségi színtere a civil szervezetekkel való eredményes együttműködésnek köszönhetően. Oktatási és egyéb városi intézményekkel szintén jó a kapcsolatunk, így a tudományos jellegű feldolgozó munkát humán területen végzett tevékenységgel egészítjük ki.

Intézményük munkatársai külső pályázati segítői, illetve szakértői munkát nem végeztek az elmúlt évek alatt.


Jegyzet

[1] Nemhivatalos rövidítésben: BHGL